tinder: een persoonlijke marketingcampagne

Ashling Reid
13 April 2015

3d-tinder

Tijdens het SXSW –Music Film Interactive- festival in Austin, Texas werd er voor het eerst gebruik gemaakt van online dating tools als marketing campagne voor een film.  De Zweedse actrice Alicia Vikander maakte een tinder profiel aan ter promotie van Alex Garland’s nieuwe film Ex Machina.  Wie rechts swipete en met haar matchte, kreeg na een paar vragen te beantwoorden toegang tot haar instagram profiel, wat uiteindelijk niets anders bleek dan een teleurstellende reclame poster voor de film. Teleurstellend, voor wie op zoek was naar meer persoonlijke foto’s van Alicia Vikander. Maar een interessante zet voor de promotiecampagne voorEx Machina.

Tinder is een online dating en sexting app. Volgens Forbes werd de app sinds de start in september 2012 zo’n 40 miljoen keer gedownload en zorgt het voor bijna 14 miljoen matches per dag. In eerste instantie is het een app om nieuwe mensen te leren kennen voor ofwel een ‘echte’ relatie, ofwel voor one-night-stands. Echter, zoals blijkt uit de recente marketingcampagne van Ex Machina, kan tinder ook gebruikt worden voor zelfprofilering en marketing.

tinder-dutch-article-2Met dit recente besef dat tinder weinig meer is dan een promotiecampagne voor jezelf, heb ik de app ook gedownload en ben ik op ontdekking gegaan. Veel van mijn vriendinnen hadden me tinder als online dating tool al aangeraden. Ik had het uitgesteld omdat het toch nog steeds niet de normale gang van zaken is. Het is zo dat online daten meer en meer ingeburgerd geraakt, toch wil je later niet vertellen aan je kinderen dat je hun vader leerde kennen via tinder. Ik voelde me er dan ook ongemakkelijk bij. Het is een heuse vleeskeuring waar je met schuldgevoel links swipet als je iemand niet aantrekkelijk genoeg vindt. Mijn eerste vijf rechtse swipes waren meteen een match, toch spraken maar twee van de vijf me aan. Één van hen bevestigde tinder’s voornaamste vooroordeel met de boodschap “seks?”. Met de andere man stuitte ik op het probleem dat ik heel moeilijk kon communiceren over persoonlijke zaken omdat ik niet kon of wilde vertrouwen in iemand die ik van haren noch pluimen kende. Daarom besloot ik om zo snel mogelijk af te spreken want face to face kan je iemands karakter sneller bepalen. Neel Shah, auteur van Read Bottom Up, een boek over online dating, volgt me hierin en vertelde in een interview in Time magazine “oh weet je, er was geen geweldige vonk tussen ons bij het sms’en of het e-mailen, maar toen we uitgingen was het eigenlijk heel leuk”. Hoewel we die avonds iets zouden gaan drinken, had de man toch afgezegd. “Er was iets heel belangrijks tussen gekomen”.

Ik had tinder geïnstalleerd als een promotietool, dus zo moest ik het ook bekijken. Ik kreeg het advies om nog meer te swipen want hoewel er niet direct dates volgden, ter promotie hielp tinder wel. Ik kreeg meteen vriendschapsverzoeken op facebook en kreeg binnen één week meer nieuwe instagram volgers dan dat ik anders op een jaar zou krijgen.

tinerdutch-articleOmdat ik binnenkort naar het buitenland verhuis, leek het me leuk om eens te bekijken wat het dating potentieel daar was en om mezelf ginder te profileren. Toen bleek dat ik als 25 plusser voor deze service 15 euro maandelijks moet betalen. Mijn 20 jarige vrienden moeten echter maar 10 euro betalen.  Nooit eerder stoorde ik me aan mijn leeftijd of burgerlijke staat maar bij deze kwam toch een citaat van Seth Grahame-Smith uit zijn moderne versie van Pride and Prejudice in me op, “Ze is een ongetrouwde vrouw van zeven en twintig en hierdoor mag ze niets meer verwachten dan droog brood en een glas eenzaamheid”. Als je boven de 25 jaar oud bent, verwacht de maatschappij van je dat je een langdurige relatie hebt en zodoende mag je jezelf niet meer profileren, of dan moet je daar maar meer voor betalen. Al zegt tinder’s ex-CEO Sean Rad op CNN dat dit verschil in prijs werd ingevoerd omdat oudere mensen meer geld hebben en dus meer kunnen betalen, niet omdat ze oudere mensen willen weerhouden van tinder te gebruiken.
Online dating gaat voornamelijk via texting, sexting en e-mailing wat heel veel ruimte voor interpretatie overlaat. Hier gaat het recentelijk gepubliceerde boek Read Bottom Up van Neel Shah en Skye Chapham over.  Het boek stelt dat hoewel online communiceren de belangrijkste manier van 21e eeuws daten is geworden, het nooit als oprecht aanvoelt. “Er is soms zo’n groot verschil tussen de persoon die je je voordoet te zijn, en wie je echt bent, wat daten moeilijk maakt. Het is wel zo dat met online daten je meerdere personen tegelijkertijd het hof kunt maken, en dan kun je sneller het kaf van het koren scheiden”. Of tinder al dan niet het traditionele daten zal vervangen is nog maar zeer de vraag. Het is wel een gegeven dat het de self-marketing vooruit helpt. Het zet je als het ware op een soort van dating lijst. Je heb een tinderprofiel, dus je bent single en available. En zoals het experiment van Alicia Vikander ook aantoonde, heeft dit de mogelijkheid nieuwe deuren te openen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *