Skönt att vara tillbaka, eller?

 

Image courtesy of Omar Ali

Image courtesy of Omar Ali

 

18/09/2016

En krönika av Paulina.

För ungefär ett år sen begav jag mig till Spanien för att plugga vid universitetet i Granada. Nu är jag tillbaka i St Andrews! Fjärde och sista året. Hur känns detta? Spännande och lite läskigt.

Jag minns tillbaka till mitt första år här i St Andrews: nervös, uppspelt, lite för ivrig. Sen andra året: jag hade fått lite mer kött på bena. Och sen blev det alltså dags för det stora äventyret som många av oss väntade på: utbytet!

Varje år deltar närmare 250.000 studenter i EU:s utbytesprogram. Som språk student i St Andrews har man en möjlighet att delta i Erasmus+ programmet under sitt 3:e år. Vissa åker iväg en termin, medans andra stannar ett helt år. Dina betyg avgör vart du hamnar. Studerar du franska är det exempelvis extra viktigt med bra betyg. Därför är det viktigt att man gör bra ifrån sig under höstterminen 2:a året för att vara säker på att man får åka. Beroende på vilket land man kommer ifrån så kan man få olika summor i stipendier. Pengarna sätts in på kontot 3 gånger, en gång innan utbytet börjar, en gång under utbytet och en sista gång när man lämnat in alla dokument som ska fyllas i. Vill man inte delta i Erasmus+ programmet men ändå är sugen på att åka utomlands så kan man antigen åka på praktik som man ordnar själv eller åka iväg och jobba via British Council (detta är dock endast för brittiska medborgare).
Hur var det att plugga i Spanien då? Nja, det var både bra och dåligt. Jag trivdes med mina ämnen. Professorerna var kunniga. Men klasserna var stora, ibland lite för stora. Minns min första föreläsning. Det var fler elever i klassrummet än vad det fanns skolbänkar. 30 grader varmt. Ingen luftkonditionering. Det sades något om att vi eventuellt skulle byta sal, vilket aldrig blev av…

Sen var det byråkratin. Var ofta tvungen att ta en kopia på min kopias kopia. Och att gå från ena sidan av stan till den andra för att sen hamna där jag började. Och så var det värmen. Jag vet, man ska inte klaga. Men att plugga inför sina tentor i 40 graders värme utan luftkonditionering är inte lätt!

Fast å andra sidan träffade jag ju Ana, medicinstudenten från Alicante. Och så blev jag rätt så bra vän med Noura från Kairo. Och klättrade i bergen med Alice från Lille, Maruša från Ljubljana och Johan från Köpenhamn. Och gick på jazzcafé med Kasia och Ewa från Polen. För att inte glömma min utflykt till Sierra Nevada där jag bestämde mig för att testa att åka skidor för första gången! Och visst, att få se Alhambra var också rätt intressant, men roligast var nog när jag fick ta med min mamma och bror på en tur bland alla smågator i Granada. Och äta glass i stora lass förstås!

Kort och gott så har det varit ett roligt år, med många utmaningar, stora som små. Jag har insett att jag bland annat föredrar regn och kyla framför sol och bad. Jag har även lärt mig att inte ta saker för givet på samma sätt. Men framför allt så har jag nog blivit bättre på att ta det lugnt.

Men jag måste ändå erkänna att det känns rätt bra att vara tillbaka, även om detta året kommer att innebära mycket plugg och mindre ’tapas’. Det känns roligt att få träffa gamla vänner igen, att spendera hela dagen på biblioteket och att bara njuta av allt underbart som St Andrews har att erbjuda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *